vineri, 17 martie 2017

Top 5 cărți de citit până la 14 ani

     Pentru că ieri a fost ziua mea de naștere și am împlinit paisprezece ani, vreau să alcătuiesc un top cu 5 cărți ce merită să fie citite de cei care au sau vor avea această vârstă. Țin să menționez de la început că aceste cărți pot fi citite la orice vârstă, nu doar până la paisprezece ani. Haideți să vedem:



     5. „Copila-Stea”, de Jerry Spinelli;

     În mare, acțiunea cărții se învârte în jurul Copilei-Stea Caraway, o adolescentă neobișnuită, care are un stil vestimentar aparte, care cântă la ukulele și care și-a schimbat numele de milioane de ori. Chiar și așa, Leo -personajul narator- se îndrăgostește de ea.
     Această carte face parte din top, deoarece putem învăța cum nu trebuie să judecăm o persoană după felul în care se comportă.



     4. „Dă mai departe”, de Catherine Ryan Hyde;

     Despre acest roman nu sunt multe de spus. Totul este despre cum un puști de doar doisprezece ani care vrea să schimbe lumea în care trăim. Voința lui și faptul că un continent întreg a aflat de acest caz m-au făcut să îndrăgesc lectura cărții.
     Însă ce m-a făcut pe mine să iubesc cu adevărat această carte este faptul că acțiunea este inspirată din fapte reale!

     3. „Minunea”, de R. J. Palacio;

     Cred că toți stiți despre ce este această carte: despre un băiat cu grave probleme faciale, care încearcă cu greu să se adapteze unei școli publice.
     Spre deosebire de „Copila-Stea”, acest roman ne învață despre cum nu trebuie să judecăm o persoană după infățișare.

     2. „Evadare din biblioteca domnului Lemoncello”, de Chris Grabenstein;

     Spre deosebire de cărțile prezentate anterior, din acest roman nu învățăm ceva propriu-zis, dar ce este cel mai important este că acțiunea se focusează pe cărți reale, adică pe cele pe care le citim noi.

     1. „De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger.

     Holden, un adolescent, este exmatriculat de la școala unde învăța, iar restul acțiunii are ca centru de interes plecarea lui acasă și aflarea veștii de către părinți.
     Mi-a plăcut foarte mult acest roman, deoarece personajul principal specifică viziunea lui asupra lumii.

     Sper că ați înțeles cam care-i treaba cu aceste cărți; nu am vrut să scriu foarte mult despre ele, ca să nu vă dau spoilere sau prea multe detalii, dar am încercat să vă expun câte puțin dintr-o posibilă alegere a viitoarei lecturi.

Cu mare drag,
Șoarecele de bibliotecă.

Un comentariu: