duminică, 6 august 2017

Recenzie ,,Manon Lescaut” de Antoine François Prévost

Titlu: Manon Lescaut

Autor: Antoine François Prévost

Editura: ELCO - 1992

Număr pagini: 159

,,Manon Lescaut” face parte din categoria marilor romane de dragoste, deoarece aduce în prim plan tragica poveste de iubire a protagonistei eponime, Manon Lescaut, și a Cavalerului de Grieux.

Urmându-și studiile de filosofie la Amiens, tânărul necopt o întâlnește pe Manon în prima zi de vacanță, când se pregătea să se întoarcă acasă. De la prima vedere de simte mânat de dorința de a-i vorbi fetei, astfel încât face cunoștință cu ea și chiar în aceeași seară îi mărturisește iubirea sa și îi propune să fugă împreună.

Planul nebunesc al celor doi este începutul unui amalgam întreg de peripeții și piedici care apar în calea dragostei pe care cavalerul i-o poartă lui Manon.

Inima își dă curând seama că e înșelată când i se făgăduiesc altele, mai pline de farmec, și pe urmă nu se mai încrede nici în cele mai sigure promisiuni.

Ceea ce aduce nou această poveste și se centrează foarte bine în relația celor doi, este infidelitatea care atinge cote uriașe, împletită cu iertarea în cuplu, care evidențiază puterea unei iubiri adevărate și nemărginite.

Manon Lescaut este genul acela de femeie atrasă de avuție, aur și bogăție, gata să renunțe mereu la ceea ce posedă pentru promisiunea de a avea ceva mai mult. Înzestrată cu o nebunească viclenie și cu o frumusețe peste margini, femeia reușește pe parcursul întregului roman să creeze situații de ,,probă” pentru bietul cavaler de Grieux, care nu încetează să-și arate devotamentul ​și iubirea față de aleasa lui.

Stilul în care este scrisă opera este acela al unei povestiri în ramă, deoarece autorul redă povestea unui cavaler pe care l-a cunoscut în Pacy, iar mai apoi l-a întâlnit din nou la Calais și l-a rugat să-i istorisească tragedia prin care tânărul trecuse.

Prévost dă un exemplu de dragoste oarbă, neștirbită de infidelitate, sărăcie și dezmăț prin personajul Cavalerului​ de Grieux, care se înscrie în rândul marilor povești de iubire din literatura universală.

Ofer 3/5 steluțe acestei cărți și o recomand iubitorilor de romance.

Cu drag pentru cititorii de carte,
Șoarecele de bibliotecă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu